БАЊАЛУКА - Апелационо веће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за учешће у нападу на село Сердари у општини Котор Варош, у септембру 1992. године када је убијено 16 српских цивила. Сеад Мензил и Мирсад Ватрач су ослобођени. На ову пресуду Планинчић нема право жалбе. 
Реч је о једном од најбруталнијих напада у рату у БиХ, у ком су комшије муслимани побили недужне српске цивиле. Сими Тепићу убијени су тада супруга Љубица и кћерке Слободанка (12) и Сњежана, дете од четири године!
- Веће је утврдило да је Планинчић у кући Јеленка Сердара учествовао у убиству девет цивила, а да је двоје тешко ранио, међу којима је била и трудница - рекао је председавајући Већа Драгомир Вукоје. Кључни сведок је била Радмила Сердар, у чијој кући је убијено највише цивила. Она је преживела, јер су злочинци мислили да је мртва. Планинчића је познавала од раније. Село у ком се догодио покољ, било је ван зоне ратних дејстава.
Планинчићу ће у казну бити урачунато време проведено у притвору, од маја 2011. до октобра 2012. Првостепеном пресудом из јануара 2014. године Планинчић и Мензил су проглашени кривим и осуђени на по 11 и по година затвора, док је Ватрач био осуђен на десет и по година.
КРВАВА ЗОРА
У ПРОДУКЦИЈИ Савеза логораша Српске снимљен је документарно-играни филм "Крвава зора у Сердарима", који говори о стравичним злочинима и страдању Срба у протеклом рату у општини Котор Варош.