Translate

четвртак, 25. фебруар 2016.

Каква је рачуница овог суда? Зар то није премала казна за тако мучки злочин?



За убиство 16 Срба 11 година затвора. Пресуда за мучки злочин: Фикрету Планинчићу 11 година затвора за учешће у нападу на село у општини Котор Варош септембра 1992.

БАЊАЛУКА - Апелационо веће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за учешће у нападу на село Сердари у општини Котор Варош, у септембру 1992. године када је убијено 16 српских цивила. Сеад Мензил и Мирсад Ватрач су ослобођени. На ову пресуду Планинчић нема право жалбе. 
Реч је о једном од најбруталнијих напада у рату у БиХ, у ком су комшије муслимани побили недужне српске цивиле. Сими Тепићу убијени су тада супруга Љубица и кћерке Слободанка (12) и Сњежана, дете од четири године!
- Веће је утврдило да је Планинчић у кући Јеленка Сердара учествовао у убиству девет цивила, а да је двоје тешко ранио, међу којима је била и трудница - рекао је председавајући Већа Драгомир Вукоје. Кључни сведок је била Радмила Сердар, у чијој кући је убијено највише цивила. Она је преживела, јер су злочинци мислили да је мртва. Планинчића је познавала од раније. Село у ком се догодио покољ, било је ван зоне ратних дејстава.
Планинчићу ће у казну бити урачунато време проведено у притвору, од маја 2011. до октобра 2012. Првостепеном пресудом из јануара 2014. године Планинчић и Мензил су проглашени кривим и осуђени на по 11 и по година затвора, док је Ватрач био осуђен на десет и по година.
КРВАВА ЗОРА
У ПРОДУКЦИЈИ Савеза логораша Српске снимљен је документарно-играни филм "Крвава зора у Сердарима", који говори о стравичним злочинима и страдању Срба у протеклом рату у општини Котор Варош.

среда, 24. фебруар 2016.

Како да у Србији постанете НИКО?



Glow and misery of humanitarian work in Serbia!!!
Објављено је 23.02.2016.
Film nastao zahvaljujuci ljudima koji su zeleli da pomognu ...smatrajuci da sam previse dala drugima. Moj rad posvecen mojim roditeljima i njihovom vaspitanju koje su preneli kao i duh ljubavi i covekoljublja...Srbija se voli delom i cinom milosrdja njenom narodu

Категорија


Ако постоји могућност да поделите видео значило би ми, јер је  то најмање што могу неког да замолим.

Живите дуго и напредујте!!! Светлана Урошевић



...
Пример Г-ђе С. Урошевић, коју иначе лично не познајем, више је него поучан, нека врста суморне потврде како пролазе они појединци, који су помагали другима, стигавши до - дна. Социјалног дна.  Кад сиромах иде на дно, на површини остају само његови празни џепови, каже једна корејска пословица. Могли бисмо и ми Срби, тетовирани транзицијом, да је усвојимо. ЗАВЕТИНЕ, нерадо на то подсећам, надам се да није неумесно, већ 32 године постоје, без крова над главом; тако да се о њиховом оснивачу и уреднику, може издалека мислити као о некаквом јуродивом типу, неком јуродивом писцу и професору, што наравно није тачно. Заветине "овидљавају" не само у Србији  и не само на Балкану, оно што други крију. Ево једне, још једне у низу, потврде, да постоји и она друга, другачија и неоткривена Србија, која је ушла у свет и историју света са неким другачијим аршинима. - Како да у Србији постанете НИКО? - Довољно је да сте несебични и да сте добили добро кућно васпитање, најједноставније речено. Нико је једно од имена за несрећу која је као река: у њу се сливају многи извори. На овом документарцу, или крику, можемо да видимо и мајку ауторке и хуманираке С. Урошевић, тј. кућу у којој живе - зар је то могуће? Могуће је! Али та мајка је пример и учитељица, која ћеркама остаје учитељица докле год живе заједно...
Знајући да ће велики број видети овај документарац, велики број људи, не само у Србији и на Балкану, Европи, већ широм света, знамо да ће то бити добро због истине, коју људи воле, а само нељуди мрзе...
     М. Л. 

понедељак, 1. фебруар 2016.

"Планета икс"



'Деветка' и Србима диже поглед у небо

ВЕСТ о открићу нове планете у Сунчевом систему подигла је и Србима поглед ка небу. Интересовање за “звезде” побудила је промена на планетарној карти после чак 170 година! Нова планета привремено је названа планета “Девет”, али се у штампи означава и као "планета икс". Како астрономи објашњавају, заправо, није откривена стварна планета, већ је маматематичким путем и на основу компјутерских симулација доказано да она постоји.
Искуство Николе Божића, руководиоца програма Истраживачке станице “Петница”, показује да свако велико научно откриће донесе и појачано интересовање јавности за ту науку. Поготово младих, чија су честа инспирација астрономија, генетика, археологија или палеонтологија.
- Оваква открића која могу променити историју науке свакако доводе до додатног интересовања међу младима - каже Божић. 
- У оваквим ситуацијама се тражи информација више, а у вези с открићем нове планете испитивали су ме о њеним могућим особинама. Међутим, овде је проблем што планета није суштински откривена, него се посредно може запазити њен утицај. Опсег њене величине, и орбите је такав да још немамо довољно добру представу о њој. Нажалост, на оваква питања ни научници не могу дати одговоре све док она стварно не буде детектована.
У АСТРОНОМСКОМ друштву “Руђер Бошковић” кажу да посета није повећана због вести о новој планети, вероватно јер је зима, али да додају да је и ова информација привукла пажњу грађана.
- Закључци који иду у прилог могућем постојању таквог тела и нису новост, али ни нарочито велико изненађење - тврди Бранко Симоновић, сарадник Астрономског друштва. - Развијени модели који се баве симулацијама Сунчевог система у прошлости, предвиђају могућност да је у једном тренутку тело величине Урана или Нептуна било избачено на далеку периферију Сунчевог система. Дакле, пред собом имамо претпоставку која није неутемељена, али која тек треба да буде непосредно проверена. У сваком случају, ако и буде икада потврђено постојање оваквог тела, оно засигурно не би имало икакав утицај на Земљу.
По речима Тијане Продановић, из Центра за промоцију науке, отриће нове планете пре него што се она угледа није ништа ново за астрономе.
- И осма планета Сунчевог система, Нептун, откривена је тако што су француски научник Леверије и британски научник Адамс уочили да се седма планета сунчевог система, Уран, креће неправилно и то тако као да на њу својом гравитацијом утиче још неко, до тада невиђено тело, још нека планета - каже Продановић. - Испоставило се да су Леверије и Адамс били у праву, а тек треба да видимо да ли ће то бити и Батигин и Браун и да ли ће Сунчев систем ипак добити девету планету.
АКО не рачунамо Плутон, који је пронађен 1930. године, а коме је статус планете укинут одлуком Међународне астрономске уније 2006. године, последња планета, Нептун, откривена је давне 1846. године.
- Баш због тога откриће девете планете и јесте интересантније јер се на њега чекало толико година - каже Александар Зоркић, уредник Астрономског магазина. - Нова планета око Сунца кружи по наглашено елиптичној путањи, има масу десетак пута већу од масе Земље, а налази се у мрачним дубинама Сунчевог система на просечној удаљености од Сунца од неких 700 астрономских јединица. Астрономска јединица представља просечно растојање Земље од Сунца и износи 150 милиона километара. Нептун је, рецимо, од Сунца удаљен око 30 АЈ, односно 4,5 милијарди километара.
Како наш саговорник објашњава, “Девет” обиђе Сунце за од 10.000 до 20.000 година. Њен пречник се процењује на два до четири пута већи од пречника Земље, а по свему судећи је гасни гигант попут Урана и Нептуна. Очекивано је да име планете буде у складу са досадашњом праксом да се планетама Сунчевог система дају називи из римске митологије.
- НЕ зна се тачно садашња локације планете - каже Зоркић. - Уколико је близу своје тачке на елиптичној путањи тела најближих Сунцу, она би се могла пронаћи и на раније начињеним фото-снимцима, што већ увелико астрономи, претражујући базе података, и чине. Уколико је међутим ова планета у афелу - у тачки своје орбите која је најдаља од Сунца, онда је за њену визуелну детекцију неопходан неки од највећих телескопа који постоје.
Такав је, на пример, уређај “Кек”, од 10 метара, који се иначе налази на Мауна Кеи, на Хавајима, или јапански “Субару” од осам метара, такође на Мауна Кеи. Шанса да се угледа нова планета биће већа када почетком следеће деценије почне да ради најсавременији LSST телескоп у Чилеу.
АМЕРИЧКИ ИСТРАЖИВАЧИ
ОТКРИЋЕ девете планете објављено је 20. јануара ове године у “Астрономском журналу”, а припада двојици америчких истраживача - Константину Батјугину и Мајклу Брауну - каже Александар Зоркић. - Батјугин је рођени Московљанин, који је, идући путевима науке, постао амерички астроном. Мајкл Браун је професор на чуваном Калтеху у Калифорнији и међу астрономима ужива углед једног од навећих познаваоца Сунчевог система. Уосталом, открио је неколико објеката који се налазе иза планете Нептун - Ерис, Седну и Орцус.


'Деветка' и Србима диже поглед у небо | Репортаже | Novosti.rs